Stappenplan hoe een uitvaartverzekering te vergelijken en af te sluiten.

Het vergelijken van een uitvaartverzekering kan een lastige klus zijn. Om u goed op weg te helpen hebben wij hiervoor een stappenplan gemaakt.

 

Stap 1. Welke vorm van een uitvaartverzekering wil u verzekeren.

Een belangrijke vraag hierop is; wil u uw nabestaande de zorg uit handen laten nemen of wil u dat uw nabestaande het zelf kunnen en mogen beslissen hoe en bij wie ze de uitvaart willen laten verzorgen.

Indien u wil dat alles geregeld wordt kunt u het beste de keuze maken voor een Natura pakket. Uw uitvaartverzekeraar regelt de uitvaartverzorger voor uw nabestaande en u kunt bij het afsluiten kiezen welk pakket aan diensten u wil verzekeren.

Als u alles in eigen hand wil houden en uw nabestaande de vrijehand wil geven om de uitvaart te laten verzorgen kunt u het beste een geld of kapitaal  uitvaartverzekering nemen. Bij het afsluiten van deze verzekeringsvorm kunt u zelf bepalen voor welk bedrag u zich wil verzekeren.

 

2. Premie duur van de uitvaartverzekering.

Bij het vergelijken is niet alleen de premie belangrijk maar ook hoe lang betaald u deze premie. Is dit levenslang of tot een bepaalde leeftijd ( 65 of 85 jaar bijvoorbeeld ).

 

Een voorbeeld:

Uitvaartverzekering A. heeft een maandpremie van 5,- per maand. En Uitvaartverzekering B heeft een maandpremie van 8,- per maand.

In eerste instantie zou u vast de keuze maken voor uitvaartverzekering A van 5,- per maand. Maar voor beide verzekeringen betaald u voor een bepaalde periode de premie. Waar u op moet letten is dan de looptijd van de verzekering.

Als u bij uitvaartverzekering A 40 jaar 5,- per maand betaald dan is dat totaal 5,- per maand x 12 maanden is 60,- per jaar. Dit x 40 jaar komt de totale premie uit op 2.400,-

 

Als u bij uitvaartverzekering B, 8,- per maand betaald en hier is de looptijd 20 jaar. Komen we uit op de volgende berekening. 8,- per maand  x 12 maanden is dit 96,- per jaar x 20 jaar komt het totale bedrag uit op 1.920,-

 

Dus laat u niet direct afleiden door een lagere premie maar reken even door hoeveel u betaald in de gehele looptijd.

( na de looptijd van de premie betaling blijft de verzekering bestaan en komt tot uitkering als u komt te overlijden, een verzekering die eigenlijk altijd tot uitkering komt.)

 

 

Stap 3. Zijn er bijkomende kosten voor het afsluiten van een uitvaartverzekering.

In veel gevallen kunnen er kosten verbonden zijn aan het afsluiten van een uitvaartverzekering, dit wordt als u dit zelf regelt bij een uitvaartverzekeraar distributiekosten genoemd. Als u een uitvaartverzekering afsluit via een financieel adviseur kunt u ook rekenen op kosten. Deze kosten zijn vaak veel hoger vandaar dat wij een stappenplan hebben opgesteld om dit wat eenvoudiger te maken om het zelf te doen.

De distributiekosten van uitvaartverzekeraars verschillen ook nog wel eens maar de meeste liggen tussen de 15,- en 75,- eenmalig.

 

Stap 4. Controle van uw verzekeringspolis na het afsluiten van een uitvaartverzekering.

Heeft u na het afsluiten van de verzekering de polis in huis ontvangen, neemt u deze goed door en controleer deze of alles juist op de polis staat zoals u hebt aangevraagd.

 

Stap 5. In de toekomst.

Als u een uitvaartverzekering hebt afgesloten en deze inmiddels weer enkele jaren in uw polis map zit is het verstandig deze weer eens door te nemen. Het kan zijn dat uw wensen gewijzigd zijn en dat het verzekerde bedrag aangepast moet worden. Ook een nieuwe vergelijking maken is nog wel eens slim om te doen. Het kan altijd zijn dat verzekeraars de premies hebben aangepast en dat u elders voordeliger uit bent.

Sommige uitvaartverzekeraars nemen eens per drie jaar contact met u op of de polis nog aan uw wensen voldoet.